Yoğun Bakım

Yoğun bakım üniteleri, sağlık sorunları nedeniyle hayati risk grubunda bulunan hastaların tedavi edildiği tıp branşıdır. Pediatrik yoğun bakım, koroner yoğun bakım, dahili yoğun bakım, yenidoğan yoğun bakımı, kalp ve damar cerrahisi yoğun bakımı, cerrahi yoğun bakım ya da genel yoğun bakım gibi alt dalları bulunur. 

Hastanemizde ;

  • Erişkin Yoğun Bakım
  • Koroner Yoğun Bakım
  • Yenidoğan Yoğun Bakım hizmetleri verilmektedir.

    Yoğun bakım bölümü, sağlık sorunları ya da travmalara bağlı olarak gelişen ve hastanın hayatını tehdit eden tüm sağlık sorunları ile ilgilenmektedir. En sık karşılaşılan yoğun bakım hastalıkları ise şu şekilde sıralanabilir:
  • Geçirilen Ağır Travmalar: İç organları tehdit eden ya da doğrudan kafaya alınan sert travmalar, hayati risk yaratabilir. Özellikle vücudun birden fazla yerinde görülen kemik kırıkları vakit kaybetmeden takip ve tedavi edilmelidir. Hastanın genel sağlık durumunu korumak adına yoğun bakım prosedürleri uygulanmaktadır. 
  • Delici ya da Diğer Ciddi Yaralanmalar: Geçirilen kazalar ya da delici, kesici aletler nedeniyle oluşan tüm ciddi yaralanma vakalarını kapsamaktadır. Bu yaralanmalar iç organları ya da ana arterleri etkilediğinde kan kaybı, organ fonksiyon kayıpları ya da ciddi enfeksiyon vakaları ortaya çıkabilir. Bu nedenle acil şekilde yoğun bakım tedavileri başlatılmalıdır.
  • Ani Felç: Halk arasında inme adıyla da bilinen bu durumun aniden gelişmesi halinde yoğun bakım tedavileri uygulanır. Çünkü bu durum beyin damarlarında pıhtı oluşması nedeniyle meydana gelir. Hastanın tam felç geçirmemesi ve beyin kanaması riskinin engellenmesi için acil müdahale önem taşımaktadır.
  • Böbrek Yetmezliği: Kronik ya da akut olarak gelişebilen, ciddi bir sağlık sorunudur. Bu durum sonucunda kanda bulunan potasyum, sodyum ve benzer elementlerin miktarı artış göstererek hayati risk yaratır. Kan değerleri sağlıklı aralığa dönene kadar hastaların yoğun bakım ünitesinde diyaliz tedavi görmesi gerekmektedir.  
  • Beyin Kanaması: Beyin damarlarının incelmesi ya da alınan sert travmalar nedeniyle meydana gelebilir. Acil müdahale edilmemesi halinde tam inme, < ya kısmi felç ya da hastanın hayatını kaybetmesi gibi komplikasyonlar görülebilir. Bu nedenle vakit kaybetmeden yoğun bakım tedavilerinin başlatılması ve hastanın iyileşene kadar takip altında tutulması gerekir. 
  • Organ Yetmezliği: Kronik ya da akut olarak görülebilir. Tüm organlarda görülebileceği gibi, en sık karşılaşılanları karaciğer ve akciğer yetmezliğidir. Altta yatan sağlık sorununa bağlı olarak tek bir organda ya da çoklu organ yetmezliği şeklinde görülebilir. Acil müdahale edilmemesi halinde hastanın vücudu iflas ederek ölümü gerçekleşmektedir.
  • Ciddi Solunum Yetersizliği: Kalp ve damar hastalıkları, < ya KOAH, ileri evre zatürre ya da akciğerlerin ağır bir enfeksiyona maruz kalması gibi sağlık sorunlarına bağlı olarak görülebilir. Acil müdahale edilmemesi halinde kanda bulunan oksijen seviyesi önemli ölçüde düşüş gösterir. Bu durum tüm hücreleri ve vücut sistemlerini etkileyerek ölüm vakalarına yol açmaktadır. Bu nedenle hastalara yaşamsal fonksiyon ve solunum desteği sunulması hayati önem taşır. 
  • Zehirlenme Vakaları: İlaçlara, riskli gıdalara, kimyasallara ya da diğer toksik maddelere maruz kalınması sonucunda ortaya çıkan ve hayati tehdit oluşturan durumlardır. Vakit kaybetmeden hastanın midesinin yıkanması, yaşamsal değerlerinin kontrol edilmesi ve acil müdahale gerektiren komplikasyonlara karşı gözlem altında tutulması için yoğun bakım ünitesinde yatarak tedavisi yapılmalıdır.
  • İleri Evre Enfeksiyon Oluşumu: Vücudun belirli bir kısmını ya da geneli etkileyen ciddi enfeksiyonlar, sağlık durumunu önemli derecede olumsuz etkilemektedir. Bu enfeksiyonun kana karışması (sepsis) ya da kana geçme riskinin bulunması halinde hastanın hayatını kaybetme riski bulunur. Bu nedenle yoğun bakım ünitesinde tedavisi sağlanmaktadır.
  • İleri evre kanser hastaları,

 

Yoğun bakım ünitelerinde tedavi edilen hastalıklar arasında ataklarla seyreden nörolojik ve sinir sistemi hastalıkları da yer almaktadır. Uygulanan tedaviler tamamen hastanın genel sağlık durumuna ve teşhis edilen sağlık sorunlarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak genel olarak yaşamsal destek sağlayan ilaç tedavileri ya da solunum ve diyaliz gibi destek tedavileri kullanılmaktadır. Hastaların yaşam değerleri kritik aralıktan çıktıktan sonrasında, hekim onayı ile servise alınması mümkün olacaktır.